Fogyasztói vezeték és csatlakozó vezeték rendszeres felülvizsgálata

0001.01.01

Fogyasztói vezeték és csatlakozó vezeték rendszeres felülvizsgálata

A gázkészülékek, és a fogyasztó birtokában és üzemeltetésében lévő fogyasztói vezeték és csatlakozó vezeték műszaki biztonságának megőrzéséhez rendszeres karbantartásra van szükség.

A földgázellátásról szóló törvény kimondja, hogy „a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról."
Ezért javasoljuk rendszeres időközönként – lehetőség szerint a fűtésszezon kezdete előtt – a földgázüzemű készülékek és az ingatlan gázvezeték rendszerének szakember általi ellenőrzését.
A rendszeres karbantartás biztosítja a berendezések biztonságos és problémamentes használatát. Ezzel megelőzhetőek, illetve időben feltárhatóak az olyan üzemzavarok is, amelyek miatt a gázszolgáltatás szüneteltetése lenne szükséges.

A készülékek rendszeres karbantartása befolyással van azok élettartamára és hatásfokára is.

A felülvizsgálatot végző vállalkozásokról további információ található az alábbi elérhetőségen. (Műszaki biztonsági nyilvántartások fejezet)